Contact Form

Name

Email *

Message *

Cari Blog Ini

Image

Italija Belgija


Italija – Belgija

Italija - Belgija

Istorijat odnosa

Diplomatski odnosi između Italije i Belgije uspostavljeni su 1831. godine, nakon belgijske nezavisnosti od Holandije. Tokom 19. veka, odnosi između dve zemlje bili su uglavnom prijateljski, iako su postojale neke tenzije zbog italijanskog irredentizma u odnosu na Belgiji pripadajući Luksemburg. U 20. veku, Italija i Belgija su se našle na suprotnim stranama u dva svetska rata, ali su nakon Drugog svetskog rata uspostavile bliske odnose.

Ekonomski odnosi

Italija i Belgija su važni trgovinski partneri, a roba i usluge u vrednosti milijardi evra razmenjuju se između dve zemlje svake godine. Glavni italijanski izvoz u Belgiju uključuje mašine, vozila i tekstil, dok Belgija uglavnom izvozi hemikalije, metale i hranu u Italiju. Obe zemlje su članice Evropske unije i Evropske zone slobodne trgovine.

Kulturne veze

Italija i Belgija imaju bogatu kulturnu istoriju i umetnost dve zemlje uticale su jedna na drugu vekovima. Mnogi italijanski umetnici i arhitekti su radili u Belgiji, a belgijski umetnici i muzičari su bili pod uticajem italijanske kulture. U obe zemlje postoje brojne institucije koje promovišu kulturnu razmenu, kao što je Italijansko-belgijski kulturni institut u Briselu.

Politički odnosi

Italija i Belgija blisko sarađuju u okviru Evropske unije i NATO-a. Obe zemlje su članice Šengenske zone i imaju zajedničku granicu. Italija i Belgija dele slične poglede na mnoge međunarodne probleme i često sarađuju u okviru međunarodnih organizacija kao što su Ujedinjene nacije i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Perspektive za budućnost

Očekuje se da će odnosi između Italije i Belgije i u budućnosti ostati bliski. Obe zemlje su članice Evropske unije i imaju zajedničke interese u oblasti ekonomije, bezbednosti i kulture. Saradnja između dve zemlje je sveobuhvatna i obuhvata širok spektar oblasti, od trgovine i investicija do obrazovanja i kulture.


Comments